Nothing But Energy

Nothing But Energy

Menin51 – Libertijnse bar

Ontmoetingen/UitstappenPosted by Samuel Vanderveken Oct 03, 2018 13:36

Uit voorgaande gesprekken met Menenaars bleek dat er in het verleden in de stad behoorlijk wat bordelen aanwezig waren, vooral in en rond de Koningstraat. In ‘de Barakken’ vond ik ook twee shops terug die naast tabak ook erotische artikelen verkopen. Gezien erotiek en prostitutie duidelijk aanwezig zijn of waren in de stad deed ik wat onderzoek op internet en kwam na wat zoekwerk uit op het erotische café Menin51, ‘het ondeugendste adresje van Menen en omstreken’, gelegen in de Koningstraat, waar vroeger de meeste bordelen gehuisd waren.


De eigenaar, Johan, die ik er ’s middags ontmoet, noemt het zelf een libertijnse bar met attracties, wat ik zelf ook best een mooie omschrijving vind. “40 à 50 jaar geleden waren er 8 dancings in de straat en 20 à 25 bordelen die bekend waren tot in Parijs”, vertelt hij. “Het geld zat in de grote steden in Frankrijk, zoals Tourcoing en Roubaix, met o.a. de families Mulliez (Auchan supermarkten) en Arnault (Vuitton, Dior,…), en ze kwamen dat uitgeven in de bordelen hier”.

Vandaag is Menin51 nog de enige bar die er aanwezig is. Al de rest werd, zoals Leonce Germonprez me al toevertrouwde, gesloten door een afgevaardigde commissaris. Bijna dagelijks komen er mensen vragen of er nog ‘meisjes’ zijn, maar die mensen moet hij teleurstellen. “Die moeten ze hier zelf meebrengen”, lacht hij.

Het pand waar de club gehuisvest is, is één van de oudste gebouwen in Menen. In de kelder zijn er nog sporen, in de jaren ’60 werden ze dicht gemetst, van twee vluchtwegen uit de 15de eeuw: één die uitkwam aan het Belfort, en één tot aan de vestingen niet ver van ’t Schipperhof. Johan geeft me ook mee dat de vestingen in de stad gebouwd werden door Sébastien Le Prestre de Vauban, in opdracht van zonnekoning Lodewijk XIV in de 17de eeuw.In het gebouw was er vroeger een Franco-Belge winkel, en werd het ook nog een tijd uitgebaat als bordeel door Dominiek Alderweireld, beter bekend onder de naam Dodo la Saumure. De prostituees die aanwezig waren op de seksfeestjes van Dominiek Strauss Kahn zouden van daar zijn gekomen. Een grappig weetje is dat Dodo in 2014 een huis van vertier opende in Blaton onder de naam DSK.
Het pand in de de Koningstraat brandde tijdens de uitbating van Dodo af, en stond daarna een tijd leeg. In 2012 werd Johan de nieuwe eigenaar, en na regularisatie i.s.m. Erfgoed in Brugge, opende hij de zaak in 2014.

De grote ster van Menin51 is mannequin en tv-ster, Cindy Bastien. Ze groeide op in de buurt van Rijsel, is een vedette in Frankrijk en werkt naast Menen ook in o.a. Parijs en Monaco. Na een scheiding met haar man, en gezien ze niet in het bezit was van een rijbewijs, verhuisde ze van Moeskroen naar Menen, waar ze nu 2 à 3 dagen in de week werkt.

(Cindy Bastien)

Johan is zelf tuinbouwer van opleiding. Hij heeft naast deze bar ook nog een kwekerij van buitenplanten, en is eigenaar van een winkel in de Barakken, waar je naast bloemen ook tabak en erotische artikelen vindt. Hij ziet de Barakken, waar hij zelf ook woont, als een tweede Sluis, Adinkerke of Zwarteberg, waar er, net zoals in Menen, ook veel grenstoerisme is. Naar zijn mening werd er in het verleden, vanuit het stadsbestuur, te weinig in geïnvesteerd, waardoor het (nog) niet het potentieel bereikte dan het had kunnen bereiken. ‘De Barakkenaars’ voelen zich niet bij Menen horen. “Wanneer ze de brug over de Leie oversteken richting stadscentrum, zeggen ze ook: “We gaan naar Menen”, terwijl ze er feitelijk wonen, “ lacht hij.

(Grenstoerisme op zondag in de barakken. Op het einde van deze straat ligt de brug over de Leie die naar het centrum van Menen leidt.)

Op het einde van ons gesprek krijg ik nog de standaard rondleiding in de club, met verschillende interessante thema-kamers op de verdiepingen en in de kelder, waar alle mogelijke libertijnse fantasieën werkelijkheid zouden kunnen worden.

(Decoratie in de bar en enkele afbeeldingen van de, met veel zorg ingerichte themakamers in de club)

  • Comments(0)//nothing-but-energy.samuelvanderveken.com/#post14